Tänä keväänä kaikista pohjoismaisista tubettajaverkostoista on kuulunut uutisia muutoksista. Helmikuussa Splayn perustaja Vigor Sörman ilmoitti jäävänsä sivuun yhtiön johdosta. Huhtikuussa United Screensin osaperustaja Malte Andreasson kertoi, että Natalie Tideström Heidmark on nimitetty heidän toimitusjohtajakseen. Voimakkaasti kasvanut Töttöröö on muuttunut Trootiksi, avannut toiminnan Ruotsissa, sekä ilmoittanut tässä kuussa olevansa Luova Vaikuttajatoimisto. Ja tuskin uutiset jäävät näihin…

 

 

Miksi tällaisia muutoksia? Ja miks juuri nyt? Yksi syy on toki taustalla tapahtuneet yrityskaupat, joissa sekä Splay että United Screens siirtyivät mediatalojen omistukseen. Toisaalta myös vaikuttajamarkkinoinnin ammattimaistuminen on yltänyt ikään kuin uudelle tasolle. Alussa toimistojen vetäminen oli pioneerimäistä toimintaa, jossa etsittiin bisnesmalleja, luovia ja kaupallisia mekanismeja, sekä yritettiin vakuuttaa mainostajia tubettajien vaikuttavuudesta. Nyt mediatoimistot ostavat vaikuttajia rutiininomaisesti ja vaikuttajamarkkinointiin löytyy oma budjettinsa miltei kaikilta brändeiltä.

Vaikuttajamarkkinointi ja erityisesti tubettaminen on ammattimaistunut valtavasti viidessä vuodessa. Samalla verkostojen kasvun ohella on ollut pakko vastata asiakkaiden kasvaviin vaatimuksiin myös kehittymällä – ja erikoistumalla. Jos aiemmin tilanne erityisesti Ruotsissa oli se, että verkostot taistelivat hiki otsassa kaikista uusista tekijöistä, nyt kukin hakee enemmän omaa juttuaan. Youtuben rinnalle on tullut nippu muita alustoja, tubettajien rinnalle muita vaikuttajia. Kaiken tämän lisäksi toimialan kasvaessa erilaisia vaikuttajamarkkinoinnin palveluita tarjoavia toimistoja on tarjolla koko ajan enemmän. Myös Blogiverkostot, talent agentit, tubeverkostot ja luovat toimistot tarjoavat kaikki oman lusikkansa tähän soppaan niin Suomessa kuin muissakin pohjoismaissa.

Uskon kuitenkin, että emme ole vielä saavuttaneet tasaista vaihetta. Päinvastoin, ilmassa on jopa pientä jännitystä siitä, mitä verkostot ja muut toimijat heittävät pöytään seuraavaksi!

Vaikuttajaverkostot, alustat ja heidän asiakkaansa ovat kaikki paikalla Tubecon Industry Day’ssä 16.8.2019

Ohjelma   Liput

X
X